Citymall Almere staat bol van prachtige architectuur en daar zijn wij heel trots op.

In 2006 werd het eerste deel van dit moderne winkelgebied aan het Weerwater opgeleverd. De alombekende architect Rem Koolhaas gaf de opdracht aan (inter)nationaal bekende bureaus voor een ontwerp voor winkels in combinatie met woningbouw en culturele gebouwen. Het golvende karakter van het gebogen maaiveld moet de bezoekers veel spannende doorkijkjes bieden, met een apotheose in het Citadel. 

Het voornaamste gebouw is de Citadel, ontworpen door Pritzker Prize-winnaar Christian de Portzamparc. De Portzamparc laat zich inspireren door het stadskasteel; de vier kwadranten van het complex bevatten stroken bruin gewelfd beton dat een kartelend beeld weergeeft.

Begin 2007 zijn ook de nieuwe Schouwburg Almere en Kunstencentrum de Kunstlinie in gebruik genomen. Dit opvallende pand, gelegen aan het Weerwater, is op 8 juni 2007 officieel geopend door koningin Beatrix.

The Wave, ontworpen door René van Zuuk (René van Zuuk Architecten BV), is afgebouwd in 2004. Het gebouw biedt plaats aan 42 appartementen, uitkijkend op het Weerwater. De façade van het geschubde gebouw reflecteert het golvende effect van het water.

Cinema, ontworpen door Floris Alkemade (OMA), is afgebouwd in 2005. Bioscoop Utopolis betrekt dit gebouw met acht filmzalen met 2500 zitplaatsen.

The City, ontworpen door Erna van Sambeek (Van Sambeek Architects), is afgebouwd in 2005. Het gebouw is een bewonerscomplex.

The Jewel, ontworpen door David Chipperfield Architects, is afgebouwd in 2006. Het gebouw is aan zijn naam gekomen door de glinsterende glasplanken aan de buitenzijde.

The Angle, ontworpen door Jonathan Woodroffe & Kees Draisma (S333 Architecture + Urbanism BV), is afgebouwd in 2006. Het complex is in een hoek gebouwd en ligt aan het Belfortplein, waar zich ook de terrassen van de verscheidene restaurants en cafés bevinden.

De Smaragd, ontworpen door Annette Gigon (Gigon & Guyer Architecten) is afgebouwd in 2007. Het gebouw dankt zijn naam aan de veelkleurige glazen gevels. Op de eerste twee verdiepingen is de Hema gevestigd; daarboven vindt men woonappartementen. In 2014 is het gebied rondom de Smaragd aan de Diagonaal uitgebreid met een windluifel om windoverlast te verminderen in het winkelcentrum.

Lakeside, ontworpen door Bjarne Mastenbroek (SeARCH), is afgebouwd in 2007. Dit appartementenblok is in 2013 uitgebreid met een luifel om windoverlast in het winkelcentrum te verminderen.

De Nieuwe Bibliotheek, ontworpen door Barry van Waveren (Meyer en Van Schooten Architecten) is afgebouwd in 2009. De Nieuwe Bibliotheek biedt ruimte aan de modernste media, vergaderruimtes en computerzalen.


Prijzen en Awards: 

Neprom award ('07) 
ICSC Europe ReStore Distinction Award ('08) 
E SPA European Standard Parking Award ('08) 
ICSC Global MERIT Award ('08) 
Nominatie: De Gouden Piramide ('09)